Біохімічні маркери оцінки рівня резистентності організму до навантаженьу таїландському боксі - Vladyslav Hryhoriev; Georgiy Korobeynikov; Andrii Chernozub (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2025)
Актуальність. Недостатня кількість фундаментальних досліджень щодо вивчення особливостей адаптаційно-компенсаторних реакцій організму спортсменів-початківців різного віку в умовах анаеробних режимів енергозабезпечення ускладнює процес контролю та управління системою підготовки в єдиноборствах. Мета статті – визначити ефективність використання запропонованого комплексу біохімічних маркерів крові як інформативних маркерів оцінки рівня резистентності організму до навантажень у чоловіків юнацького та першого періоду зрілого віку на етапі початкової підготовки в таїландському боксі. Методи. Обстежено 80 чоловіків, які лише 6–7 місяців займаються таїландським боксом. 40 учасників були віком 20±0,6 років, а інші – 29±2,3 років. Розроблено два тестових навантаження: № 1 – виконувалася повторна ударна комбінація (low kick, jumping knee strike, elbow strike) протягом 20 с (креатинфосфокіназний механізм енергозабезпечення); № 2 – аналогічна комбінація ударів протягом 40 с (анаеробний гліколіз). Особливості адаптаційно-компенсаторних реакцій на стресовий подразник оцінювали, використовуючи біохімічні показники крові (креатинфосфокіназа, лактатдегідрогеназа, кортизол). Результати. Установлено, що в чоловіків першого періоду зрілого й 50 % юнацького віку з відсутнім попереднім досвідом тренувальної діяльності у відповідь на тестове навантаження № 1 спостерігаємо реалізацію процесів короткочасної адаптації. Суттєве підвищення активності ферменту КФК за помірного зростання концентрації кортизолу та відсутності зміни параметрів ЛДГ у сироватці крові у відповідь на навантаження високої інтенсивності протягом 20 с (механізм креатинфософокіназного енергозабезпечення) свідчить про високий рівень резистентності до подібного стресового подразника. Водночас у 50 % осіб юнацького віку, які мали до початку досліджень стаж занять іншими, крім єдиноборств, видами спорту, рівень резистентності до подібних навантажень був низьким. Цей факт підтверджено не лише вираженим підвищенням активності ЛДГ у крові внаслідок накопичення лактату, що свідчить про залучення механізму анаеробного гліколізу, але й зниженням концентрації кортизолу в крові. Результати, виявлені після тестового навантаження № 2, демонструють підвищення показника КФК у крові майже до верхньої межі норми та одночасне зниження рівня кортизолу в учасників юнацького віку, незалежно від їхнього стажу тренувальної діяльності, і 25 % чоловіків першого періоду зрілого віку. Однак у 50 % чоловіків першого періоду зрілого віку, незалежно від наявності в минулому спортивного досвіду занять іншими видами спорту, простежуємо високий рівень резистентності й водночас збалансований механізм енергозабезпечення до стресового подразника в умовах тестового навантаження № 2. Висновки. Виявлено, що запропонована комбінація біохімічних показників крові (КФК, ЛДГ, кортизолу) чітко відображає перебіг адаптаційно-компенсаторних реакцій організму чоловіків юнацького та першого періоду зрілого віку на етапі початкової підготовки в таїландському боксі. Залежно від особливостей зміни досліджуваних показників (активності ферментів та концентрації гормону в крові) можна чітко визначити рівень резистентності організму до навантажень, які за інтенсивністю, обсягом й енергозабезпеченням подібні до атакуючих дій у цьому виді єдиноборств.