Wpływ Charakterystyk Materiałowych na Nośność Rozdzielczą Nieograniczonej Tarczy z Kołową Sztywną Inkluzją - K. Szuwalski (Engineering Transactions, 1985)
W pracy zajęto się nieograniczoną płaską tarczą z kołową sztywną inkluzją, poddaną równomiernemu rozciąganiu w nieskończoności, Przy założeniu, że tarcza jest wykorzystana z asymptotycznie idealnie plastycznego materiału dla różnych charakterystyk (…) zbadano możliwość uzyskania rozwiązania problemu nośności granicznej, związanego z wystąpieniem mechanizmu zniszczenia plastycznego. Dla przypadków, gdy problem ten nie ma rozwiązania określono odpowiednią nośność rozdzielczą - obciążenie przy którym występuje kres ciągłego rozwiązania. Rozważono najczęściej stosowane prawa asymptotycznie idealnej plastyczności podane przez W. Pragera i A. Ylinena oraz prawo potęgowe zaproponowane przez K. SZUWALSKIEGO i M. ŻYCZKOWSKIEGO [1]. Zastosowano rozwinięcie w szeregi potęgowe oraz obliczenia numeryczne. Sformułowano ogólny warunek, który musi być spełniony przez prawo asymptotycznie idealnej plastyczności, aby nie utworzył się mechanizm zniszczenia plastycznego i aby wystąpiła nośność rozdzielcza.