Turizmde Yabancılaşmanın Siyasal Etkisi: Turizm Jeopolitiği Bağlamında Eleştirel Bir Değerlendirme - Mazlum Ar (Doğu Coğrafya Dergisi, 2025)
Özgürlüğün bir ifadesi olan turizm, jeopolitik ve dolayısıyla özgürlüğün sınırlandırılması anlamında güç uygulamaları tarafından giderek daha fazla koşullandırılmaktadır. Bu çerçevede temalaşan turizmin jeopolitik bağlamı ülkeler ve bölgeler arasındaki kültürel, çevresel, siyasal ve ekonomik etkiler kadar yerel ölçekte meydana gelen hareketlilikler, eşitsizlikler ve buna aracılık eden güç/iktidar odaklarının uygulamalarını inceleyerek siyaset ve mekân arasındaki gömülü olan yapısal ilişkileri ortaya çıkartmaktadır. Bu kapsamda bu makale, bireyler ve çıkar grupları için önemli bir sosyoekonomik, kültürel ve siyasal performans alanı olan turizmi jeopolitik ve yabancılaşma kuramsal/kavramsal zeminden hareketle ele alarak Türkiye’de turizmde yabancılaşmanın nedenleri, toplumsal sonuçları ve buna etki eden siyasal pratikleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmanın veri seti haber siteleri ve YouTube dijital veri tabanlarından elde edilerek içerik analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda siyasal yapının/aktörlerin ve ilişkili olan çıkar gruplarının uygulamalarından ötürü yerel toplumun sosyoekonomik, kültürel ve psikolojik açıdan destinasyonlara ve turizm hareketliliğine yabancılaştığı anlaşılmıştır.