Про передумови виникнення анатомії в Стародавній Греції. - V. A. Gurkin (Морфологія, 2018)
Стаття присвячена аналізу обстановки виникнення перших анатомічних досліджень тварин в науці Древньої Греції. Розглянуто діяльність натурфілософів: Алкмеона Кротонского, Емпедокла і Діогена аполлонійске по дослідженню співвідношення дихальної і кровоносної систем тварин, а також їх зв'язок з положеннями піфагорійської філософської доктрини.