Методичні основи оцінки контролю захищеності інформаційно-телекомунікаційної мережі спеціального призначення - Климович О.К. (Системи озброєння і військова техніка, 2018)
Під час проведення антитерористичної операції йде пошук доцільних шляхів створення і вдосконалення науково обґрунтованої, економічно доцільної системи захисту інформаційних ресурсів в інформаційнотелекомунікаційних мережах спеціального призначення. Дана робота присвячена розгляду методичних основ оцінки контролю захищеності інформаційно-телекомунікаційних мереж спеціального призначення. Метою статті є підвищення захищеності інформаційно-телекомунікаційних мереж спеціального призначення за рахунок використання у якості базового методу аналізу ієрархій та апарату нейро-нечітких мереж для оцінки захищеності мереж даного класу. Наведена узагальнена характеристика основних груп методів оцінки контролю захищеності інформаційно-телекомунікаційних мереж даного класу. При постановці завдання оцінки контролю захищеності інформаційно-телекомунікаційних мереж спеціального призначення як системи інформаційних ресурсів визначаються її наступні показники: пріоритетність інформації, яка захищається, вірогідність злому, вартість системи захисту, продуктивність системи. Для завдання запропонованих параметрів оцінки захищеності системи можуть використовуватися методи дослідження, які включають теорії: графів, систем підтримки прийняття рішень, нечітких множин, нейронних мереж, методи багатокритеріальної оптимізації, експертні методи. Запропоновано використання у якості базового методу аналізу ієрархій та апарату нейро-нечітких мереж для подальшої розробки методу оцінки контролю захищеності інформаційно-телекомунікаційної мережі спеціального призначення.