Możliwości finansowania mikroinstalacji dla prosumentów jako czynnik rozwoju lokalnego - Alicja Graczyk (Barometr Regionalny, 2016)
Celem artykułu jest identyfikacja i analiza możliwości finansowania mikroinstalacji odnawialnych źródeł energii (OZE ) dla potencjalnych prosumentów, uwarunkowań rozwoju energetyki prosumenckiej w świetle nowej ustawy o OZE oraz wskazanie na możliwe zagrożenia rozwoju mikroinstalacji. W pierwszej części zdefiniowano pojęcie prosumenta oraz pojęcie energetyki prosumenckiej i podano przykład rozwoju lokalnego w Niemczech. Druga część dotyczy regulacji prawnych dotyczących mikroinstalacji i analizy wsparcia finansowego od państwa. W kolejnych częściach przedstawiono możliwości finansowania mikroinstalacji. W ostatniej części skupiono się na analizie zagrożeń nowego systemu finansowania dla prosumenta oraz ocenie zidentyfikowanych form wsparcia.