"Dziewiąta część". Ze studiów nad kształtowaniem się podatku szacunkowego na Śląsku - Kazimierz Orzechowski (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
W monarchiach stanowych podatkiem nazywano jednorazowe świadczenie publiczne, na żądanie panującego uchwalane przez stanowe zgromadzenie. Świadczenia takie początkowo nie były zinstytucjonalizowane, co wyra żałoby się w przydawanych im technicznych nazwach, i były tylko ogólnikowo określane, tak np. na Śląsku jako Hilfe, Abgabe, Ungeld, Türkensteuer itp. Techniczne nazwy wykształciły się dopiero później i to najpierw przy podatkach o charakterze pośrednim, np. na Śląsku Biergeld, Bier- Wein Getreide Geld, Scheffelgeld itp.