Przepływ Płynu Mikropolarnego w Szczelinie Między Wirującymi Powierzchniami Obrotowymi - E. Walicki; A. Walicka (Engineering Transactions, 1979)
W pracy rozważono ustalony laminarny przepływ płynu mikropolarnego w szczelinie między wirującymi powierzchniami obrotowymi. Do rozwiązania zagadnienia użyto zlinearyzowanych równań ruchu płynu mikropolarnego dla osiowej symetrii, wyrażonych w krzywoliniowym ortogonalnym układzie współrzędnych x, ϴ, y. Rozwiązania równań ruchu zilustrowano wykresami określającymi składowe prędkości vx, v0, vy oraz mikrorotacji Ωx, Ω0 dla przepływu w szczelinie o zmiennej grubości.