Optymalizowanie Kształtowanie Belki Wspornikowej z Materiału Nieliniowego Fizycznie Obciążonej Ciężarem Własnym - A. Gajewski (Engineering Transactions, 1976)
Przedmiotem pracy jest optymalne kształtowanie belki wspornikowej, znajdującej się w niejednorodnym polu sit grawitacyjnych (lub sit bezwładności). Rozważono belki o dwóch osiach symetrii przekroju poprzecznego, wykonane z niejednorodnego materiału, opisanego nieliniowym prawem fizycznym, które pozwala opisać materiały nieliniowo-sprężyste, sprężysto-plastyczne lub pozostające w stanie ustalonego pełzania.