Når bare arbeid ikke er nok: Jordbruksritualer blant ngadha på Flores i Øst-Indonesia - Olaf H. Smedal (Norsk Antropologisk Tidsskrift, 2025)
Med utgangspunkt i Mircea Eliades og Arjun Appadurais arbeider undersøker forfatteren hvordan ngadhaene på Flores i Øst-Indonesia bruker hardt arbeid og ritualer for å sikre fruktbar jord og gode avlinger. Ritualene kjennetegnes alltid av ofring av innviede husdyr, og innvollene fra dyrene tolkes som svar fra forfedrene for å finne ut om folk har handlet i samsvar med forfedrenes påbud. Om de ikke har det, risikerer bøndene å få sykdommer som ikke lar seg kurere biomedisinsk. Artikkelen viser hvordan jordbruksarbeid og rituell handling er én og samme praksis, hvordan «sted» produseres gjennom maktbruk, og hvordan påkallelsenes språk («liturgi») innebærer en bestemt form for sosialitet som involverer mennesker, guder, ånder og forfedre.