شناسایی و تحلیل ساختاری معیارهای تأثیرگذار بر فقر شهری با رویکرد آینده‌پژوهی در استان سیستان و بلوچستان - اسماء شیوایی; حمید ماجدی; فرح حبیب (جغرافیا و آینده پژوهی منطقه‌ای, 2025)
فقر، ناشی از نبود سازوکارهای صحیح در اجتماع‌های انسانی ایجاد می‌شود. فقر مانع توسعه و پایداری یک کشور شده و تخصیص منابع برای فقرزدایی از عوامل بسیار مهم جوامع و دولت‌های آینده محور به‌حساب می‌آید. هدف از این مطالعه شناسایی و تحلیل معیارهای مؤثر فقری شهری با رویکرد آینده‌پژوهی در استان سیستان و بلوچستان و بررسی میزان و چگونگی تأثیرگذاری این معیارها بر یکدیگر به‌منظور ارتقاء و ساخت آینده‌ای مطلوب در استان می‌باشد. روش پژوهش: پژوهش حاضر بر اساس نوع هدف، توسعه‌ای کاربردی است. از نظر ماهیت پژوهش، تحلیلی- اکتشافی، روش گردآوری اطلاعات روش کتابخانه‌ای و اسنادی و میدانی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 40 نفر از صاحب‌نظران و متخصصان شهرسازی و مدیران عالی شهرداری و کارشناسان علوم اجتماعی به‌شرط آنکه که درباره فقر شهری از تجارب پژوهشی لازم برخوردار باشند، برای پرسش‌گری انتخاب خواهند شد. ابتدا ادبیات و مبانی موضوع بررسی شد تا معیارهای تأثیرگذار فقر احصاء شوند. سپس معیارهای فقر شهری در قالب مؤلفه‌های 6 گانه نهایی با استفاده از روش دلفی و نظر خبرگان شناسایی شدند. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از ماتریس اثرات متقاطع (میک مک) استفاده‌شده است؛ که در نهایت 26 معیار از 6 مؤلفه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، کالبدی، زیست‌محیطی و زیرساخت و خدمات پایه شناسایی شدند. از میان معیارهای شناسایی‌شده 12 معیار کلیدی که 2 مؤلفه اقتصادی، 3 مؤلفه اجتماعی، 2 مؤلفه کالبدی، 4 مؤلفه زیرساخت و خدمات پایه و 1 مؤلفه زیست‌محیطی هستند بر وضعیت فقر شهری در استان سیستان و بلوچستان بیشترین تأثیر را داشته‌اند.