بررسی غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیوم و روی در برگ گونه‌های زینتی گل‌کاغذی (Bougainvillea glabra) و برهان‌گلی (Cassia floribunda) در بندر ماهشهر - زهرا خزایی; آزیتا کوشافر; سینا عطارروشن (Pizhūhish dar Bihdāsht-i Muḥīṭ., 2024)
زمینه و هدف: سمیت و پایداری فلزات سنگین در محیط زیست سبب استفاده از درختان به عنوان شاخص زیستی شده است.  این تحقیق با هدف ارزیابی فلزات سنگین سرب، روی و کادمیوم در برگ دو گونه از گیاهان زینتی گل‌کاغذی و برهان‌گلی در فضای سبز شهری بندر ماهشهر در سال 1403 انجام شد.مواد و روش ها: روش تحقیق از نوع توصیفی ـ تحلیلی بود. نمونه های برگ درختان گل‌کاغذی و برهان‌گلی از 13 منطقه با 3 تکرار در خرداد ماه سال 1403 در شهرستان بندر ماهشهر تهیه شدند. هضم شیمیایی نمونه‌های مورد مطالعه با استفاده از روش جکسون 1980 انجام شد. جهت سنجش فلزات سنگین از دستگاه جذب اتمی Perkin Elmer مدل900T ساخت کشور آمریکا استفاده گردید.یافته ها: میانگین غلظت کادمیوم، سرب و روی در برگ گل‌کاغذی 0/108، 0/154 و 1/705 میلی گرم بر کیلوگرم و در برگ برهان‌گلی به ترتیب 0/120، 0/184 و 1/996 میلی گرم بر کیلوگرم بود. میانگین غلظت کادمیوم (0/008= P-value ) و سرب ( 0/035 =P-value) در برگ گیاه برهان‌گلی بالاتر از گل‌کاغذی به دست آمد (0/05>p). میزان روی در برگ گیاه برهان‌گلی بالاتر از گل‌کاغذی بود (0/844= P-value )، اما از لحاظ آماری اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/05<p). مقایسه میانگین غلظت فلزات سنگین کادمیوم، سرب و روی در برگ گیاهان نشان می دهد که مقادیر فلزات سنگین در برگ برهان‌گلی بالاتر از گل‌کاغذی بود و بر اساس تجزیه وتحلیل آماری آزمون مستقل اختلاف معنی داری داشت (0/05>p).نتیجه گیری: میزان کادمیوم، سرب و روی در برگ گیاهان برهان‌گلی و گل‌کاغذی در محدوده ی طبیعی بود. همچنین کادمیوم، سرب و روی در مقایسه با مقادیر مجاز استاندارد پایین تر می باشند. با توجه به نتایج، به نظر می رسد این دو گونه مورد مطالعه جهت گیاه پالایی فلزات سنگین مناسب نمی باشند.