Profesjonalizm nauczyciela jako ważny wyznacznik efektywności pracy pedagogicznej - Grażyna Cęcelek (Kultura i Wychowanie, 2025)
Zmienność współczesnego świata stawia nowe, niełatwe wyzwania przed szkołą jako instytucją edukacyjną oraz przed nauczycielem, ponieważ generuje bardzo ważną potrzebę dopasowania procesu kształcenia i wychowania młodego pokolenia do dynamiki zachodzących przeobrażeń.