Аналіз забезпеченості населення Харківської області закладами роздрібної торгівлі та ресторанного господарства із застосуванням кореляційно-регресійного аналізу - Павло Кобилін (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2017)
У статті розглядаються питання забезпеченості населення закладами роздрібної торгівлі, ресторанного господарства Харківської області за допомогою кореляційно-регресійного аналізу. Розкрита сутність кореляційного та регресійного аналізів, рівні ступенів зв’язку між параметрами за коефіцієнтом кореляції, дана характеристика основним параметрам регресії. Встановлено залежності між кількістю закладів торгівлі, ресторанного господарства та чисельністю населення населених пунктів Харківської області. Сформовано лінійні рівняння регресії, що характеризують залежність між чисельністю населення та закладами роздрібної торгівлі, ресторанного господарства. Перевірено отримані рівняння регресії на адекватність. Встановлено теоретичну кількість закладів роздрібної торгівлі, ресторанного господарства, виявлено населені пункти, в яких характерний гіпотетичний надлишок та дефіцит згаданих закладів.