Sređivanje i popisivanje obiteljskog fonda Gravisi u Pokrajinskom arhivu Koper - Zdenka Bonin; Deborah Rogoznica (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2014)
Popisivanje gradiva i izdavanje arhivskog inventara obitelji Gravisi odvijali su se istodobno s obilježavanjem 200. obljetnice smrti Girolama Gravisija, poznatog istarskog erudita i jednog od najvažnijih članova koparske loze te obitelji, koji je svojim djelovanjem obilježio gotovo cijelo 18. i početak 19. stoljeća u Istri. U fondu koji zauzima 5,1 d.m. gradiva iz razdoblja od 1440. do 1933. godine, očuvano je raznovrsno gradivo koje svjedoči o feudalnim odnosima između gospodara i kmetova u markizatu Pietrapelosa, ali i opisuje širenje posjeda obitelji Gravisi u koparskom zaleđu i u samome mjestu. Obiteljski dokumenti iz 18. st., osobito korespondencija između Gravisijevih i tadašnjih intelektualaca te gradivo koje su Gravisijevi prikupili o Kopru, Istri i Furlaniji, svjedoče o vezama i razmjerima koje je u tom razdoblju dosegla razmjena ideja i znanja. U tom svjetlu gradivo obitelji Gravisi predstavlja ne samo jedan od najvažnijih fondova za proučavanje lokalne povijesti, već i vrlo važan izvor za proučavanje kulturnog razvoja Istre, Primorja i šireg srednjoeuropskog prostora. Kako su već od sredine 19. stoljeća gradivo sređivali pojedini članovi obitelji, a gradivo je bilo i predmetom brojnih povijesnih istraživanja, ponovno sređivanje i popisivanje predstavljali su poseban izazov.