Biblijska mjesta u homilijama i govorima klericima Ivana Pavla II. prilikom pastirskog pohoda Sarajevu - Stipo Kljajić (Crkva u Svijetu, 2025)
U uvodnom dijelu rada autor tematizira društveni kontekst prvoga pastoralnog pohoda Svetoga Oca Ivana Pavla II. Sarajevu i Bosni i Hercegovini iz travnja 1997. godine, koji je u bitnoj povezanosti s namjeravanim i neostvarenim pohodom iz ratne 1994. godine. Budući da su ova dva Papina pastoralna pohoda međusobno povezana i međuovisna, autor u nastavku kroz prizmu biblijskih mjesta analizira izabrane govore Svetoga Oca iz neostvarenog i ostvarenog Papinog posjeta: dvije homilije i dva govora klericima koje je Sveti Otac izrekao, odnosno planirao izreći, na hrvatskome jeziku. U radu se stavlja osobit naglasak na tzv. indirektne citate, odnosno ona biblijska mjesta koja se izričito ne navode, ali se na njih aludira, tj. koja stoje u pozadini Papinih po(r)uka. U Zaključku su sabrani rezultati autorove analize Papinih homilija i govora iz navedenih pastoralnih pohoda te je iznesen vrijednosni sud s obzirom na biblijsku podlogu analiziranih Papinih riječi.