Цивільно-правові наслідки війни в контексті відшкодування шкоди фізичним та юридичним особам - Олег Валендюк (Проблеми Законності, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена подальшим зростанням кількості випадків заподіяння шкоди фізичним та юридичним особам унаслідок тривалої збройної агресії, що викликає необхідність комплексного аналізу цивільно-правових механізмів її відшкодування. У сучасних умовах війни постає нагальна потреба в ефективних інструментах правового захисту постраждалих суб’єктів, а також у розвитку правозастосовної практики щодо відновлення порушених майнових прав як фізичних, так і юридичних осіб. Метою дослідження є виявлення та дослідження цивільно-правових наслідків шкоди, завданої війною, а також аналіз засобів та процедур, які можуть бути використані для її відшкодування. У дослідженні застосовано низку наукових методів: системний підхід (для аналізу взаємозв’язку між національним і міжнародним правом у сфері відшкодування шкоди), порівняльно-правовий метод (для оцінки практики інших держав у подібних конфліктах), формально-юридичний метод (для аналізу нормативно-правових актів та судових рішень), методи аналізу та синтезу (для виокремлення ключових тенденцій та формулювання узагальнень). У результаті дослідження окреслено основні типи шкоди, що підлягають відшкодуванню, а також форми цивільно-правової відповідальності, які можуть бути застосовані до суб’єктів, винних у заподіянні шкоди. Здійснено огляд чинного законодавства України, судової практики та міжнародних зобов’язань держави у сфері захисту прав постраждалих. Установлено проблеми, пов’язані з реалізацією права на відшкодування, зокрема складність ідентифікації конкретних винних осіб, процедурні бар’єри та відсутність достатніх фінансових ресурсів. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні ефективних механізмів компенсації шкоди, інтеграції міжнародного досвіду та вдосконаленні нормативно-правової бази з метою забезпечення реального доступу до правосуддя для постраждалих осіб.