ПУТ КА ЈЕДНАКОСТИ: ЖЕНЕ И ЊИХОВ ПОЛОЖАЈ У СРБИЈИ 19. ВИЈЕКА - Tamara Raković (A Priori, 2025)
На основу већ доступне литературе и извора, у овом раду осврнућемо се на положај жена у Србији 19. вијека. Анализирајући шири историјски контекст борбе за права жена, обратићемо пажњу и на то како је сам политички положај оновремене Србије утицао на развој борбе за побољшање друштвеног положаја жена. Изнијећемо сажети преглед српског законодавства и школства и покушати представити различите и дјелимично супростављене струје мишљења које су истовремено постојале и формирале схватања која су утицала на положај женског дијела становништва. Тај положај, у великој мјери потчињен, био је другачији на селу и у граду, али у обје средине одржавао се уз помоћ патријархалних схватања цјелокупног друштва, укључујући ту и схватања самих жена. Ипак, он је временом доживљавао промјене. Изузетно неповољан почетком 19. вијека, он је заједно са општим развојем Србије и под утицајем западних струјања кроз читав 19. вијек постајао све бољи. У том контексту, жене у Србији су у 19. вијеку добиле снажну подлогу на основу које су се у 20. вијеку успјеле изборити за друштвену равноправност.