Законодавчі та інституційні зміни у трудовому праві України у 2024 р. - S. O. Kolb (Аналітично-порівняльне правознавство, 2025)
У статті здійснено системний аналіз ключових законодавчих та інституційних новацій у сфері трудового права України, що були реалізовані упродовж 2024 року. Актуальність теми зумовлена масштабністю правових змін, які є відповіддю на трансформаційні виклики, пов’язані з воєнним станом, цифровізацією ринку праці, модернізацією кадрових процедур і необхідністю гармонізації з європейським трудовим правом. Проаналізовано нормативне закріплення інституту правонаступництва у трудових відносинах у разі передачі суб’єкта господарювання, запровадження правового статусу домашніх працівників, розширення підстав для звільнення працівників з ініціативи роботодавця, а також спеціальні гарантії для працівників окремих державних органів, зокрема Бюро економічної безпеки України.