Візуальна культура в соціальних мережах - Вікторія Василівна Соломатова (Культура і мистецтво у сучасному світі, 2019)
Мета статті – визначити специфіку візуальної культури в соціальних мережах у контексті соціальної самоідентифікації користувачів. Методологія дослідження. Наукові положення дослідження аргументовані на рівні сукупності загальнонаукових методів пізнання (аналітичного, джерелознавчого, історичного) та культурологічних підходів. Наукова новизна. Розглянуто специфіку візуальної культури в популярних соціальних мережах та мобільних додатках «MySpace», «Instagram», «Webrity», «YouTube», «Facebook», «Snapchat», «Tinder» та досліджено особливості соціальної самоідентифікації користувачів; визначено, що домінуючими тенденціями у візуальній культурі соціальних мереж на сучасному етапі є автентичність, справжність та достовірність презентованих користувачами образів, а прискоренню виявлення трендів та домінуючого візуального засобу привертання уваги аудиторії сприяють мобільні додатки, завдяки можливість швидкої візуальної трансляції; доведено позитивний вплив практик соціального навчання на розвиток особистості засобами візуальної культури в мережі Інтернет. Висновки. Побудова ідентичності у ізуальній культурі соціальних мереж на сучасному етапі є складним і безперервним процесом, надзвичайно важливим у якому є здійснення критичного аналізу та здатність робити осмислений вибір підтримки власної популярності в Інтернеті через композицію зображення та ін. Особисті цінності, відповідно до специфіки впливу візуальної культури у соціальних мережах, поєднуються з домінуючими тенденціями формування ідентичності, засобами презентації привабливих образів. Наявність стратегії та інструментів для управління користуванням соціальними мережами, а також мінімалізація порівнянь кожної конкретної особистості з об’єктами візуальної культури, безумовно позитивно відобразяться на розвитку суспільства загалом та окремих індивідуумів зокрема.