СУЧАСНІ ІМОВІРНІСНІ ПІДХОДИ ДО ЛІДЕРСТВА ТА ЇХ ВПРОВАДЖЕННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - О.І. КАЗАКЕВИЧ (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология, 2020)
Статтю присвячено вивченню сучасних імовірнісних підходів до лідерства, а саме ситуаційних теорій лідерства, вивчається зв’язок між ефективністю лідера та ситуацією, у якій він проводить свою діяльність. Доводиться, що поведінка лідера ситуаційна, тобто він адаптує свій стиль залежно від обставин, з якими йому доводиться стикатися. Обговорюються характеристики лідера, послідовників та ситуацій і їх вплив один на одного. Також розглядаються декілька теорій, які визначають зв’язок між стилями лідерства, особистісними якостями підлеглих та характеристиками організацій. Визначається залежність успіху лідера від багатьох факторів. Стверджується, що знання ситуаційних теорій допомагає лідерам пристосувати свою поведінку до різних обставин та розвивати їхні здібності. Обґрунтовано доцільність використання таких підходів у закладах вищої освіти. Ситуаційні змінні залежать від ефективності роботи лідера, стилю лідерства, особистості підлеглих і ситуації та, у свою чергу, впливають один на одного. Розуміючи особливості завдань, підлеглих та організацій, лідери можуть обирати стиль, який більш ймовірно приведе їх до успіху. Таким чином, ефективний лідер має володіти навичками діагностування та демонструвати гнучкість поведінки. Будь-який лідер у своїй професійній кар’єрі приходить до свого суб’єктивного розуміння стилю лідерства. Завданням вищої освіти є надати теоретичну базу для розуміння цього феномену