YAĞMURLU GÜN FONU UYGULAMALARI: AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ÖRNEĞİ - Merve YOLAL (Sayıştay Dergisi, 2024)
Yağmurlu gün fonu (bütçe istikrar fonu) ekonomik dalgalanmalar ve bütçe açıkları karşısında mali esneklik sağlamak amacıyla oluşturulmuş tasarruf fonlarıdır. Bu fonlar ekonomik krizler, beklenmeyen gelir kayıpları veya yüksek giderler gibi durumlarla karşılaşıldığında devreye girmekte ve hükümetlerin temel hizmetlerini sürdürmesi için gerekli finansmanı sağlamaktadır. Dolayısıyla yağmurlu gün fonları ekonomik istikrarı sağlamak ve bütçe dengesini korumak amacıyla başvurulan önemli bir finansman aracıdır. Bu çalışma Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yağmurlu gün fonu uygulamalarının teorik bir incelemesidir. Literatürdeki ampirik çalışmalardan elde edilen bulgular ışığında, yağmurlu gün fonlarının varlığı durumunda eyaletlerin mali stres dönemlerini vergi ve harcama değişikliklerine başvurmadan daha rahat atlattıkları, kamu tasarruflarını artırdıkları ve mali istikrarın sürdürülmesinde yağmurlu gün fonlarının önemli bir araç olduğu sonucuna ulaşılmıştır.