Системна модель ризиків та дерева альтернативних рішень з удосконалення логістичного ланцюга виробничого підприємства - Юрій Полупан; Ольга Малєєва (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2024)
Предметом дослідження статті є процеси прийняття рішень з удосконалення елементів логістичного ланцюга (процесів постачання та збуту) виробничого підприємства в умовах невизначеності та ризиків. Мета роботи – зменшення часу й вартості постачання та збуту продукції виробничого підприємства з огляду на можливі ризики за допомогою прийняття раціональних управлінських рішень. У статті розв’язуються такі завдання: розгляд особливостей елементів логістичного ланцюга; дослідження основних проблем постачання та збуту й визначення способів їх вирішення; розроблення системної моделі логістичних ризиків виробничого підприємства; формування дерев альтернативних рішень у стратегічному управлінні ланцюгом постачання на виробничих підприємствах. Упроваджуються такі методи: системний підхід, методи структурної декомпозиції, ризик-орієнтований підхід. Досягнуто таких результатів: розглянуто особливості та виокремлено проблеми елементів логістичного ланцюга (постачання, виробництво, складування та збут); досліджено основні завдання управління ланцюгом постачання та визначено способи їх виконання; окреслено проблеми складського управління; ідентифіковано внутрішні та зовнішні ризики постачання; сформовано системну модель логістичних ризиків виробничого підприємства, основними складниками якої є логістичні проблеми, часткові ризики, їх наслідки та можливі управлінські рішення з парирування ризиків; побудовано дерева рішень для визначених проблем нестабільності постачання сировини й транспортних заторів і затримань; побудовано діаграму альтернативних рішень для ілюстративного прикладу. Висновки. Для подолання проблеми нестабільності постачання сировини рекомендується розвивати диверсифікацію джерел постачання, резервування запасів та використання альтернативних транспортних маршрутів. Побудова альтернативних дерев рішень у стратегічному управлінні є ефективним інструментом прийняття раціональних рішень виробничим підприємством у складних умовах невизначеності та ризиків. Вони допомагають аналізувати альтернативи та їх наслідки, щоб обрати спосіб оптимізації логістичного ланцюга.