Оцінювання граничного стану вуглепластику AS4/3501-6 carbon/epoxy зі схемою армування [90°/±45°/0°]s в умовах плоского та лінійного напруженого стану - V. Rubashevskyi; S. Shukayev (Mechanics and Advanced Technologies, 2019)
Анотація. Проведено оцінювання граничного стану вуглепластику AS4/3501-6 carbon/epoxy за допомогою чисельного моделювання в програмному забезпеченні ANSYS і аналітично за моделлю деградації механічних властивостей шару композиту (автори: П.О Зінов’єв, В. Вольф, а також М. К. Кучер і М. М. Заразовський). Порівняльний аналіз проводився на прикладі  шаруватого вуглепластику AS4/3501-6 carbon/epoxy зі схемою армування [90°/±45°/0°]s. Механічні характеристики моношару вуглепластику були попередньо розраховані за різними аналітичними методами: правилом суміші, методом коаксіальних циліндрів, моделлю Кільчинського і методом Ваніна. Розрахунки напружень порівнювались з експериментальними результатами, опублікованими в роботі групи авторів (P. D. Soden, M. J. Hinton & A. S. Kaddour). Випробування здійснювали на трубчастих зразках в умовах плоского та лінійного напруженого стану. Проаналізовано межі застосування чисельного та аналітичного методів для оцінювання міцності вуглепластиків за умови плоского та лінійного напруженого стану. Показано, що модель деградації механічних властивостей шару потребує удосконалення в умовах від’ємного співвідношення між головними напруженнями. Підтверджено ефективність застосування модулів ACP(Pre) і ACP(Post) програмного середовища ANSYS Workbench для оцінки граничного стану  шаруватого вуглепластику за всіх режимів навантажування в умовах лінійного та плоского напруженого стану