Wiodące idee adhortacji apostolskiej "Familiaris consortio" - Jan Maciej Dyduch (Polonia Sacra, 2016)
W dniu kanonizacji św. Jana Pawła II, 27 kwietnia 2014 roku, papież Franciszek nazwał go „papieżem rodzin” ze względu na jego wielki wkład w nauczanie o małżeństwie i rodzinie. Szczególnym wyrazem tego nauczania jest adhortacja Familiaris consortio, której przewodnie idee są następujące: małżeństwo sakramentalnym przymierzem, zadania rodziny oraz rodzina Kościołem domowym. Rozważając dokumenty III Nadzwyczajnego Synodu Biskupów (5–18 X 2014) poświęconego małżeństwu i rodzinie i przygotowującego do synodu o rodzinie w 2015 roku, warto przypomnieć nauczanie Jana Pawła II na ten temat.