Polskie rodziny transnarodowe: dzieci, rodzice, instytucje i więzi z krajem w świetle raportu Komitetu Badań nad Migracjami Polskiej Akademii Nauk - Edyta Koper (Facta Simonidis, 2018)
Emigracja ludności polskiej to zjawisko dynamiczne. Zagadnienie to stanowi przedmiot dużego zainteresowania społeczeństwa, środków masowego przekazu oraz instytucji i organizacji państwowych. Komitet Badań nad Migracjami Polskiej Akademii Nauk przygotował bardzo ciekawy raport będący ujęciem wielowymiarowych zjawisk towarzyszących migracji polskich rodzin. Uwzględnia on najważniejsze aspekty emigracji Polaków, ze szczególnym naciskiem na doświadczenia dzieci, praktyki i relacje rodzinne, przebieg procesów adaptacyjnych na różnych poziomach życia społecznego, kulturalnego, ekonomicznego i politycznego.