Розробка складу та технології твердої лікарської форми заспокійливої дії: обгрунтування складу допоміжних речовин та мікробіологічні дослідження - S. V. Spyrydonov; І. М. Hrubnyk; L. S. Strelnicov; O. P. Shmatenko; А. М. Solomennyi; V. O. Tarasenko (Український журнал військової медицини, 2025)
Вступ. На даний час проблема неврологічних розладів серед населення України набула особливо гострого характеру, що пов’язано з повномасштабним вторгненням Росії в Україну у лютому 2022 року. На даний час повномасштабних військових дій на території України, масового переселення осіб з прифронтових територій, велика частина населення втратила своїх рідних, близьких, багато людей – не тільки роботу, але й житло. Все це суттєво погіршує і ускладнює психоемоційне становище населення нашої країни. Необхідно не тільки корегувати нервові розлади за допомогою заспокійливих засобів, але й боротися з безсонням, як одним з їх наслідків. Доцільним в даному випадку є комбінація субстанцій седативної дії рослинного походження з синтетичними, при необхідності, субстанціями, та створення лікарських препаратів на їх основі, чому присвячено дане дослідження.