Вплив експериментального гестаційного діабету на рівень експресії мРНК Аire та характер диференціювання Foxp3+- клітин в брижових лімфатичних вузлах у нащадків. - A. M. Kamyshny; T. M. Prozorova; V. A. Kamyshna (Морфологія, 2015)
За допомогою молекулярно-генетичних та імунофлюоресцентних методів досліджували вплив гестаційного діабету на рівень експресії мРНК автоімунного регулятора Аire та характер диференціювання Foxp3+-клітин в брижових лімфатичних вузлах у нащадків щурів лінії Wistar. У нащадків щурів з експериментальним гестаційним діабетом виявлено зниження вмісту в клітинах брижових лімфатичних вузлів мРНК автоімунного регулятора Aire в 2,3-8,1 рази (p<0,05) порівняно з контрольною групою тварин. Виявлене зниження транскрипційної активності Aire супроводжується зменшенням кількості регуляторних Foxp3+-лімфоцитів в брижових лімфатичних вузлах у нащадків щурів з експериментальним гестаційним діабетом, а також зниженням концентрації транскрипційного фактору Foxp3 в лімфоцитах коркового плато. Виявлені зміни свідчать про порушення формування периферичної імунологічної толерантності та можуть бути тригером розвитку аутоімунних захворювань у нащадків від матерів з експериментальним гестаційним діабетом.