Топос дитинства у поезії Мозеса Розенкранца - Tetiana Lakusta (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2019)
Досліджується художній простір дитинства у ліричних творах Мозеса Розенкранца. На прикладі поезій „Geburtspunkt” („Місце народження”), „Meine Dörfer” („Мої села”), „Auf der Weide” („На вигоні”), „Erinnerung” („Спогад”), „Nachts am Fenster” („Вночі біля вікна”), „Der Bach” („Струмок”), „Die Liebe im Dorf” („Сільська любов”), „Sonntag” („Неділя”), „Tiefer Zug” („Глибокий слід”), що вміщені у збірку „Bukowina. Gedichte 1920–1997”, аналізуються образи і мотиви, традиційно пов’язані з дитинством, – батьки, дім, сад, село, тема пам’яті, мотив втраченого раю та способи їхньої художньої актуалізації. Визначено особливості топосу дитинства в ліриці Мозеса Розенкранца: незахищеність світу дитинства від руйнівної сили світу дорослих, особливе значення теми втраченого раю, що викриває конфлікт дорослого та дитячого світів, ідилічний хронотоп, що переважно асоціюється з темою дитинства. Буковинські образи і мотиви постають ключовими у поетичній творчості Мозеса Розенкранца.