Своєрідність феномену «буковинізм» крізь призму пограниччя культур - К. О. Гнидка (Культура України)
Проаналізовано феномен «пограниччя культур» як умову фор- мування специфічної етнічної ідентичності в регіоні й особливого типу самосвідомості в багатокультурному просторі. Розглянуто сучасні інтерпретації сутності та значення кордону як невід’ємного елементу пограниччя. Висвітлено роль історичної пам’яті в процесі збереження народних цінностей і традицій в умовах кроскультур- ного середовища. Визначено особливості явища «буковинізму», що був сформований наприкінці ХVІІІ ст. на території Буковини, як пограничного типу культури зі своєрідною регіональною само- свідомістю.