Метод прогнозування особливих випадків у польоті для підвищення оперативності прийняття рішення екіпажем повітряного судна - І. О. Падалка (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2022)
Прогнозування особливих випадків у польоті для підвищення оперативності прийняття рішення екіпажем на основі аналізу діагностичних даних технологічного обладнання повітряного судна є актуальним науковим завданням. Для його вирішення запропонована модель представлення часового процесу функціонування технологічного обладнання повітряного судна на основі комплексної обробки інформації параметричної діагностики, що заснована на об'єднанні марковської моделі і продукційних правил, що дозволить коригувати ймовірнісні характеристики діагностичних даних при нетиповому розвитку процесу. Для попередження особливих випадків у польоті запропоновано метод виявлення аномальних послідовностей у діагностичних даних технологічного обладнання повітряного судна, який заснований на використанні моделі представлення часового процесу функціонування технологічного обладнання повітряного судна, що дозволяє підвищити достовірність прийняття рішень екіпажем щодо виявлення, розпізнання та недопущення негативних наслідків особливих випадків у польоті. Запропоновано метод передбачення особливих випадків у польоті, який базується на завчасному виявленні аномальних послідовностей у діагностичних даних технологічного обладнання повітряного судна та враховує спостереження за процесом роботи технологічного обладнання, що дозволяє підвищити оперативність та достовірність прийняття рішень екіпажем щодо виявлення, розпізнання та недопущення негативних наслідків особливих випадків у польоті.