ВИКОРИСТАННЯ ЗИГЗАГОПОДІБНОГО ДОСТУПУ ПРИ МАСТЕКТОМІЇ - V. V. Boyko; О. V. Оvcharenko; V. V. Маkarov; А. Yu. Bodrova (Клінічна хірургія, 2017)
Наведені результати лікування 74 хворих з приводу раку грудної залози (РГЗ), у яких здійснена однобічна радикальна мастектомія. У 38 пацієнток (група порівняння) втручання виконували за класичною методикою, у 36 (основна група) – застосований зигзагоподібний доступ. У пацієнток основної групи перебіг післяопераційного періоду більший сприятливий, ніж в групі порівняння: останній дренаж видаляли на 5,9 доби раніше, тривалість застосування парентеральної знеболювальної терапії на 5,3 доби менша, частота часткової неспроможності швів на 10,4%, виникнення сероми - на 7,6% менша; нагноєння операційної рани не було.