Pisma Tommasa Girolama Nicolòa Battiale (1773. – 1858.) - Biserka Budicin (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2024)
Svi su fondovi, koji god stvaratelj bio, organizam za sebe i svaki ima nešto posebno i nešto samo svoje, specifično za određeno podneblje, običaje, ljude, govor… Ipak, obiteljski i osobni fondovi možda su najzanimljivije arhivsko gradivo. Oni su zaista nepresušno vrelo podataka, od prilika u kojima je obitelj živjela (povijesne, političke, socijalne, društvene) do onih koje je obitelj/osoba sakrivala, ali u isto vrijeme proživljavala i osjećala. Svaka je, pa tako i ova vrlo moćna, poznata, imućna obitelj prolazila uspone i padove, a sve se to doznaje iz dokumentacije koju je za sobom ostavila. Ta unutarnja previranja i borbe, radosne vijesti i uspjesi najbolje su iskazani u pismima koja su slali i koja su primali članovi te obitelji. Pisma su svojevrsni mali dnevnici iz kojih se najviše doznaje o događajima i osobi koja piše, a tu se misli na situaciju, stavove o situaciji i osjećaje koje je potaknula, pismenost osobe koja piše, način izražavanja i tome slično. U fondu HR-DAPA-984 Obitelj Battiala sačuvano je nešto malo više od 0,4 d/m, odnosno 4 kutije pisama gotovo svih članova. Najviše je sačuvano upravo pisama Tommasa Girolama Nicolòa. Njegova je pisma on sam ili netko drugi sređivao u vremenu kad su nastajala i pristizala ili nešto nakon toga, što je vidljivo po oznakama na njima. Ta su pisma sadržajno najraznolikija i najinformativnija. Gradivo Fonda otkriva nove, rasvjetljava manje poznate te potvrđuje već poznate činjenice o Labinu i Labinštini (imena i prezimena lokalnoga stanovništva, tko se čime bavio, koji je bio socijalni status pojedine obitelji, odnos među obiteljima višeg socijalnog statusa i tome slično, ali i važnih i utjecajnih ljudi odnosno obitelji onoga vremena s područja Istre i šire, kao i nazive ulica, lokaliteta, mikrolokacija). Iznimno je vrijedan izvor za povijesna istraživanja raznih znanstvenih disciplina: lingvistike, prava, gospodarstva, medicine, etnologije…