Електрофізичні властивості полімерних нанокомпозитів на основі багатошарових вуглецевих нанотрубок, синтезованих на базальтовій луcці - R. V. Mazurenko; S. V. Zhuravsky; G. M. Gunya; G. P. Prikhod’ko; S. N. Makhno; P. P. Gorbik; M. T. Kartel (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2014)
У надвисокочастотному діапазоні та на низьких частотах досліджено електрофізичні властивості полімерних композитів (ПК) на основі поліхлортрифторетилену (ПХТФЕ), наповненого багатошаровими вуглецевими нанотрубками (БВНТ), синтезованими на поверхні базальтової луски (БЛ). Концентрація БВНТ по відношенню до базальтового каталізатора становить 0.32 об’ємних часток. Показано, що значення дійсної та уявної складових комплексної діелектричної проникності в надвисокочастотному діапазоні та електропровідності на низьких частотах нелінійно залежать від об’ємного вмісту БВНТ в ПК. Визначено поріг перколяції системи 0.32БВНТ/БЛ–ПХТФЕ, який становить 0.013 об’ємних часток.