Метод розпізнавання сигналів стандартів DVB-S2 та DVB-S2X на основі ефективного декодування поля PLHEADER - О. С. Круглик; В. Ю. Семенов (Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni Kììvsʹkij Polìtehnìčnij Ìnstitut: Serìâ Radìotehnìka, Radìoaparatobuduvannâ, 2021)
Кількість радіоелектронних пристроїв постійно збільшується. Це призводить до жорстких вимог щодо захищеності від шумів та чутливості нових пристроїв зв’язку. Нині існує широкий спектр методів, які використовуються для реалізації пристроїв зв'язку з високим рівнем завадостійкості на основі алгоритмів ефективної демодуляції та декодування. Однією з основних частин процесу прийому цифрового сигналу є визначення того, який саме сигнал поступає на вхід приймача. Цей процес зводиться до сканування частот і відповідно до детектування параметрів сигналів та є важливою складовою систем цифрового радіозв’язку. Детектування сигналу забезпечує подальшу правильну обробку та інтерпретацію прийнятої інформації. В статті розглянуті сигнали, які передаються згідно стандарту DVB-S2 і його розширеної ревізії DVB-S2X. Обидві версії стандарту мають майже однакову структуру на фізичному рівні. Подібність сигналів фізичного рівня призводить, наприклад, до того, що при невірному налаштуванні частоти, приймачем DVB-S2 може прийматися сигнал стандарту DVB-S2X. В такому випадку неможливо забезпечити правильну обробку переданої інформації. Розробка ефективного методу виявлення ревізії та декодування службової інформації фізичного рівня DVB-S2/S2X стандарту вирішує дану проблему і розширює можливості проектування нової цифрової електроніки та систем зв'язку з високою стійкістю до шумів. В даній роботі представлено детектор, який дозволяє визначити до якої ревізії належить переданий сигнал та визначити параметри фрейму. Детектор складається із систем кадрової синхронізації, демодулятора та декодера поля PLSCODE. Запропоновано формули розрахунку біт поля PLSCODE і декодування службової інформації відповідно для стандартів широкосмугового оповіщення DVB-S2 та DVB-S2X. Розроблено програмну модель описаного методу. Виконано експериментальні розрахунки ROC кривої та ймовірності пропуску від співвідношення сигнал/шум. Отримані результати моделювання показують ефективність запропонованого методу детектування навіть при негативних співвідношеннях сигнал/шум.